Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) kenmerkend zijn. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders. De Acne komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie in stand te houden. Ongeveer 85% van de mensen, in de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar, heeft in mindere of meerdere mate last van acne. Wanneer de acne onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens achterblijven. Acne is niet besmettelijk. Het komt rond de puberteit vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Op latere leeftijd komt het vaker bij vrouwen voor .
Bij acne conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten), die meestal op de rug zijn gelokaliseerd.
Deze zeer heftige vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van de acne conglobata. Het verschil met acne conglobata is vooral dat de patiënt ook ziek is. Malaise, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen kunnen voorkomen.
Acne infantum of baby-acne is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren babies kleine acne-puistjes in het gelaat krijgen. Dit gebeurt onder invloed van hormonen (androsteron, testosteron e.a.).
Deze vorm van acne verschilt uiterlijk niet van de gewone acne. Men spreekt van acne tarda wanneer acne na de puberteit doorzet of na de puberteit begint.
Ook dit is een buitenbeentje in de acne familie. De afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.
Acne kan behandeld worden met dieptereiniging, microdermabrasie, peelingen, microneedling of een combinatie van deze behandelingen. Daarnaast is het belangrijk de juiste huidproducten te gebruiken. Onze huidtherapeuten geven u graag advies op maat.
Maak nu kosteloos en vrijblijvend een intake afspraak
MAAK AFSPRAAK